Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα: Το αλκοόλ δεν παχαίνει!
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το αλκοόλ δε βλάπτει την υγεία και δε μας προσθέτει περιττά κιλά.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να αποφεύγουμε το αλκοόλ αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, καθώς μας επιφορτίζει με περιττές θερμίδες. Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι κρασί περιέχει τις ίδιες θερμίδες με ένα κομμάτι τούρτα. Παράλληλα, το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής δηλώνει ότι δύο ποτήρια μπύρας ισοδυναμούν σε θερμίδες με ένα μπολ σαντιγί.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι παχυντικό.

Μάλιστα, ο Τσαρλς Λίμπερ, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο οποίος είχε μελετήσει επί σειρά ετών την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό, απέρριψε διά παντός τη φήμη ότι το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το βάρος.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ όχι μόνο δεν είναι παχυντικό, αλλά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δανίας πραγματοποίησαν μελέτη σε 43.500 άτομα σε περίοδο έξι ετών διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ έχουν την τάση να παίρνουν λιγότερο βάρος από όσους πίνουν σπάνια.

Επίσης, οκταετής μελέτη που αφορούσε σε 49.300 γυναίκες και διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν κάτω από 30 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα έχουν έως και 24% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος σε σχέση με όσες δεν πίνουν.

Τέλος, μελέτη που κάλυπτε περίοδο δέκα ετών και πραγματοποιήθηκε από το Αμερικάνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έδειξε ότι οι συστηματικοί «πότες» παίρνουν λιγότερο βάρος και η κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.