Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Κρασί, χορός, υγιεινή διατροφή για αποφυγή της άνοιας

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα, πράσινο τσάι, λίγος χορός, διατροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνες Β6 και Ε, και κυρίως θετική διάθεση στην καθημερινότητά μας, αποτελούν τα μυστικά για να μακροημερεύσουμε χωρίς άνοια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από τη Σκοτία, οι οποίοι έπειτα από μελέτη έφτιαξαν μια λίστα με τα στοιχεία εκείνα που βοηθούν τον άνθρωπο να προστατεύσει τον εγκέφαλό του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι κανόνες αυτοί βοηθούν και όσους έχουν ήδη εμφανίσει άνοια, αφού μπορούν να κρατήσουν τα συμπτώματα σε ελεγχόμενα επίπεδα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ, οι οποίοι αναφέρουν ότι απλές αλλαγές, όπως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, η τακτική σωματική δραστηριότητα και μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας ακόμη και κατά 50%.

Σημαντική προστασία προσφέρουν επίσης οι βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και το κόκκινο κρασί – αρκεί να μην ξεπερνά το ένα ποτήρι τη μέρα. Αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εκτός από την τακτική γυμναστική, πολύ ευεργετικός είναι και ο χορός, ο οποίος είναι ιδανικός για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Από τη λίστα των επιστημόνων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και παράγοντες που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία, όπως η μείωση του άγχους και της ανασφάλειας για την καθημερινότητα και το τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά και η ικανότητα να απολαμβάνει κανείς όσα έχει να του δώσει ένα καλό περιβάλλον, που τον ξεκουράζει και τον εμπνέει.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια June Andrews, όλα αυτά μπορεί να τα κάνει οποιοσδήποτε χωρίς να χρειάζεται να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια. «Το μήνυμα για όσους δεν θέλουν να φτάσουν στη διάγνωση είναι να ζουν με όσο το δυνατόν πιο θετική διάθεση», είπε στη Daily Express, τονίζοντας ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών άνοιας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου