Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Κόκκινο ή λευκό κρασί;




Η ευεργετική επίδραση του κρασιού - χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση - στην υγεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητη επιστημονικά. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτούνται ποιο κρασί είναι προτιμότερο να καταναλώνουν: «Κόκκινο ή Λευκό»;
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ:
Προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία: η υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη) κυρίως στο κόκκινο κρασί έχουν τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και αντικαρκινικές ιδιότητες. 
Υπολιπιδαιμική, αντιθρομβωτική δράση: το κρασί λόγω των πολυφαινολών που περιέχει ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλής), ενώ μειώνει την LDL χοληστερόλη (κακή), με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
Βελτίωση μνήμης και γνωστικής αντίληψης: Το κόκκινο κρασί μέσω της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία και στους νευρώνες του εγκεφάλου. 
Όσον αφορά τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε σε επιδημιολογικές έρευνες ότι η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω νόσο.
ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ:
Πρόληψη κατά του καρκίνου: έρευνες στη Γαλλία είχαν αποκαλύψει τη συμβολή του κόκκινου κρασιού στην προστασία από τον καρκίνο, από το 2004 όμως έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι και το λευκό έχει τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν και το κόκκινο έχει 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό, τα αντιοξειδωτικά του λευκού απορροφώνται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.  
Προστατεύει την καρδιά: Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού είναι η αντιοξειδωτική ουσία του κόκκινου κρασιού, στην οποία οφείλεται η ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό μέχρι πρόσφατα τα εύσημα απονέμονταν μόνο στο κόκκινο, αφού το λευκό παρασκευάζεται από το χυμό και όχι τη φλούδα του σταφυλιού. Ωστόσο, ο μοριακός βιολόγος Ντίπακ Ντας, επικεφαλής μιας μελέτης της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστήριξε το 2008 ότι το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετική επίδραση στην καρδιά. 
Λευκό κρασί κατά του πάχους: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λατρόμπ της Μελβούρνης με επικεφαλή τη δρ. Άννα Κόκαβετς ένα ποτήρι λευκό κρασί πριν το φαγητό, μειώνει την όρεξη. Συγκεκριμένα, ο λευκός οίνος δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας του στομάχου. Αντίθετα στο κόκκινο κρασί η αίσθηση αυτή να είναι παροδική.
 
red-white-wineΣτο ερώτημα λοιπόν «Τι κρασί να προτιμώ» μεταξύ των δύο δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διατροφική αξία με δεδομένο ότι και τα δύο συμβάλλουν στη διατήρηση καλών επιπέδων υγείας. Ωστόσο,  τα οφέλη ή οι κίνδυνοι για την υγεία εξαρτώνται από την προσλαμβανόμενη ποσότητα.  Τα οφέλη φαίνεται να απορρέουν από την μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα), ενώ οι κίνδυνοι σχετίζονται άμεσα με την χρόνια και υπέρμετρη πρόσληψη.
Η θρεπτική αξία ανά ποτήρι (κόκκινο ή λευκό) ανέρχεται:

 Θερμίδες: 79
υδατάνθρακες: 3,3 γρ
πρωτεΐνη: 0,2 γρ
λιπαρά: 0 γρ
αιθυλική αλκοόλη: 9,6 γρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου