Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κρασί Μύθος: Romanée-Conti



Τo Pinot Noir που κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο!
Όταν ο Θεός αποφάσισε να δώσει «αποδείξεις» οινικής τελειότητας, διάλεξε αμπελοτόπια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στο Μπορντό, στον Ροδανό, τον Ρήνο, στην Τοσκάνη, στο Πιεμόντε, στη Νάπα, τη Σαντορίνη. Ωστόσο φύλαξε όλη τη δύναμη της «ευλογίας» του για τα 18 στρέμματα του Romanée-Conti, αυτού του μυθικού κομματιού γης που βρίσκεται στο βουργουνδικό χωριό Vosne Romanne. Επέλεξε το δύστροπο μεν αλλά χαρισματικό κλίμα του, προστάτευσε ένα κομμάτι της περιοχής με ήπια κλίση και νοτιοανατολικό προσανατολισμό, «έχτισε» διαδοχικά στρώματα πηλού, ασβεστόλιθου και σιδήρου και άφησε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν το πιο σπάνιο, ποθητό και ακριβό κρασί του πλανήτη.
Εκείνοι κατάλαβαν τη σπουδαιότητα του τόπου ήδη από τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες και για το λόγο αυτό η απόκτηση του Romanée-Conti δημιούργησε πολλές έριδες ανάμεσα σε βασιλιάδες, τιτλούχους και αριστοκράτες, μεταξύ των οποίων η «υπεύθυνη» για το πρώτο συνθετικό του ονόματος Romanée-Conti οικογένεια Croonembourg, αλλά και ο πρίγκιπας του Conti, Louis Francois de Bourbon, στον οποίο, προφανώς, οφείλεται το δεύτερο.
Όμως ο μύθος της περιοχής έγινε μεγαλύτερος και οι τιμές του κρασιού της εκτινάχθηκαν στη... στρατόσφαιρα, όταν πέρασε στα χέρια του ομώνυμου κτήματος, του ακριβοθώρητου Domaine de la Romanne Conti.
Υπό την καθοδήγηση του Aubert de Villaine και του Henri Frederic Roch, το DRC (όπως είναι γνωστός ο οίκος στους απανταχού οινόφιλους) παράγει συγκλονιστικά κρασιά μόνο από Grand Crus αμπελώνες, διαθέτοντας μάλιστα το μονοπώλιο των La Tache και Romanée-Conti. Πολλοί εξυμνούν το ταλέντο των δημιουργών των θρυλικών οίνων, ο ίδιος ο De Villaine, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το ταλέντο δεν βρίσκεται στον οινοποιό, αλλά στη γη. «Όσο περισσότερο την αφήσουμε να εκφραστεί, τόσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας», συνηθίζει να λέει - και το αποδεικνύει στην πράξη, χρησιμοποιώντας λιγότερα μηχανικά μέσα από όσα χρησιμοποιούσε πριν από είκοσι χρόνια! 
Έτσι, οι αμπελώνες του Romanée-Conti οργώνονται με άλογο και όχι με τρακτέρ, ώστε να μη συμπιέζεται υπερβολικά το έδαφος, η καλλιέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό βιολογική και η απόδοση των πενηντάχρονων αμπελιών δεν ξεπερνά την απίστευτα χαμηλή αναλογία των 200 λίτρων ανά στρέμμα. Μάλιστα, η χαρισματική τοποθεσία του αμπελοτοπιού επιτρέπει στις ρώγες του Pinot Noir να ωριμάσουν τέλεια και να τρυγηθούν πιο αργά από κάθε άλλο σταφύλι στην περιοχή. Όμως εξίσου μινιμαλιστικά είναι τα πράγματα και στο οινοποιείο, αφού η εκχύλιση γίνεται χωρίς να αφαιρεθούν τα κοτσάνια, η ωρίμαση λαμβάνει χώρα σε ολοκαίνουργια βαρέλια που φτιάχνονται με ξυλεία από το δάσος Troncais, το φιλτράρισμα είναι άγνωστη λέξη (τα κρασιά μονάχα «κολλάρονται» με ασπράδι αυγού) και η εμφιάλωση γίνεται βαρέλι-βαρέλι με το χέρι.
Το αποτέλεσμα; Ένα έργο οινικής τέχνης το οποίο, αν καταναλωθεί την κατάλληλη στιγμή -συνήθως έπειτα από μια εικοσαετία ή και περισσότερο-, συνδυάζει μοναδικά την ορυκτή αυστηρότητα, τη φινετσάτη εσωστρέφεια, τη βελούδινη γευστική παρουσία, το απαράμιλλα μεθυστικό άρωμα (στο οποίο η βιολέτα και τα κόκκινα φρούτα δεν χάνουν ποτέ τη φρεσκάδα τους) και το βάθος που του προσδίδουν οι πιο βαριές νότες κυνηγιού.
Τουλάχιστον, έτσι το περιγράφουν όσοι έχουν την τύχη να δοκιμάσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους το Romanée-Conti. Και δεν είναι και πολλοί, αφού ακόμα και οι πιο πρόσφατες χρονιές κοστίζουν περίπου όσο ένα μικρό αυτοκίνητο! Μάλιστα, ακόμα και αν διαθέτετε τις 6.000 ευρώ που απαιτούνται για μια φιάλη, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή θα φτάσει στα χέρια σας, αφού το DRC δεν τη διαθέτει μεμονωμένη, αλλά ως μέρος ενός κιβωτίου που περιλαμβάνει και τα άλλα σπουδαία (και πανάκριβα) κρασιά του.
Τα μόλις 450 κιβώτια που κυκλοφορούν κάθε χρόνο -σε αντίθεση με τις δεκάδες χιλιάδες άλλων μεγάλων κρασιών- αλλά και η χρηματιστηριακή αξία του Romanée-Conti ευθύνονται για έναν άνευ προηγουμένου τιμολογιακό παραλογισμό που κόβει την ανάσα: μια φιάλη του 1990 δημοπρατήθηκε πρόσφατα για 28.000 δολάρια και μια συλλογή των 55 φιαλών από όλες τις εσοδείες -από το 1952 έως και το 2007- ξεπέρασε τις 813.000 δολάρια.
Το Romanée-Conti, λοιπόν, δεν είναι μόνο η κορυφαία έκφραση της Βουργουνδίας και της ποικιλίας Pinot Noir, αλλά το... Άγιο Δισκοπότηρο των μυθικών κρασιών του κόσμου. Ένας πραγματικός μύθος ανάμεσα στους μύθους. (πηγή: oinoxoos.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου