Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το κρασί της Γοργόνας



Μια φυλακή 140 ετών, ένα μοναχικό καταφύγιο 1500 ετών και ένας αμπελώνας, σε ένα νησί της Τοσκάνης που λέγεται «Γοργόνα».
Από τους λόφους ενός μικρού νησιού της Μεσογείου, βαρυποινίτες παράγουν ένα κρασί που διατίθεται σε καλά εστιατόρια για 50 ευρώ το μπουκάλι. Δεν πρόκειται για ένα κτήμα ή θέρετρο ξεκούρασης πλουσίων, παρά την ήσυχη ομορφιά του νησιού, του μικρότερου στο σύμπλεγμα του αρχιπελάγους της Τοσκάνης, που περιλαμβάνει και το νησί-φυλακή του Ναπολέοντα, Έλβα.
Μια θέση στον «παράδεισο»
Η Γοργόνα -απομονωμένο καταφύγιο μοναχών τα τελευταία 1.500 χρόνια και σωφρονιστική αποικία από το 1869- εκτός από μια 86χρονη μόνιμη κάτοικο, φιλοξενεί τώρα εγκαταστάσεις για 40 βαρυποινίτες, ορισμένοι από αυτούς καταδικασμένοι για φόνους, που μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης σε διάφορες φυλακές της χώρας, κέρδισαν μια θέση στον «παράδεισο».
Από τη φυλακή στα αστέρια Μισελέν
Όλοι μετέχουν σε ένα πρόγραμμα επανένταξης μέσω της γεωργίας. Παράγουν εκλεκτής ποιότητας χοιρινό, λαχανικά, πουλερικά, λάδι, τυρί και φυσικά το κρασί. Ο αμπελώνας τον οποίον καλλιεργούν, με τη βοήθεια μιας 700 ετών δυναστείας οινοπαραγωγών, παρήγαγε φέτος 2.700 μπουκάλια λευκό κρασί, που διοχετεύτηκαν σε καλά εστιατόρια της Ιταλίας, μεταξύ αυτών και ένα εστιατόριο τριών αστέρων Μισελέν στην Φλωρεντία.
Λίστα αναμονής
Η λίστα των καταδίκων που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλη, καθώς το νησί είναι ειδυλλιακός προορισμός σε σχέση με τις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές της χώρας.
«Είναι διαφορετικά εδώ»
«Όταν ανεβαίνω στον αμπελώνα το πρωί, νιώθω τόσο ήρεμος. Ο χρόνος δεν σε βαραίνει. Είναι διαφορετική η ψυχολογία μας», λέει ο Μπράιαν Μπαλντισίν, ένας μυώδης 30αρης, γεμάτος τατουάζ από τη βόρεια πόλη Βένετο, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης ο αδελφός του. «Είναι διαφορετικά εδώ», λέει και ο συγκρατούμενος του Φραντσέσκο Πάπα από την Σικελία. «Είσαι έξω και νιώθεις ελεύθερος. Οδηγώ τρακτέρ. Δουλεύω. Νιώθω σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Αλλού είσαι κλεισμένος μέσα 23 ώρες την ημέρα».
Απομονωμένη φυλακή
Μοντέλο για άλλες φυλακές
Τόσο οι κρατούμενοι όσο και οι δεσμοφύλακες υποστηρίζουν 100% το πρόγραμμα επανένταξης, εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες φυλακές. «Στις άλλες φυλακές σε κλειδώνουν σε ένα κελί όλη τη μέρα και οι κραυγές απόγνωσης σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή…», λέει ο Ουμπέρτο Πρίντζι, 41 ετών, καταδικασμένος σε 22 χρόνια φυλάκιση για φόνο. «Μια φυλακή σαν αυτή της Γοργόνας μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο». (πηγή: wikishareideas.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου