Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κρασί εναντίον μπύρας






Ο Alex Hillsberg είναι ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που σπούδασε οικονομικά (ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, την πρωτεύουσα και την πιο πολυπληθή πόλη της πολιτείας του Κολοράντο και στην συνέχεια δημοσιογραφία στην σχολή Media, Film and Journalism με δίπλωμα (ΒΑ) που απέκτησε το 1994. Μαθήτευσε στην τοπική εφημερίδα Denver Business News και σήμερα γράφει σαν ελεύθερος επαγγελματίας (freelance) σε διάφορα έντυπα, περιοδικά και άλλα μέσα.
Αρχές Οκτωβρίου του 2013 μου έστειλε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία του στην οποία περιλαμβάνονται απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως «Ποια είναι η πρώτη σε πωλήσεις μπύρα στον κόσμο; Η Budweiser; Λάθος, μεγάλο λάθος!», «Ποιοι καταναλώνουν την περισσότερη μπύρα στον κόσμο;» ή «Γνωρίζετε ότι η μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού γίνεται …. στο Βατικανό;».
Οι συναρπαστικές λεπτομέρειες που αφορούν τα δύο «στρατόπεδα» των φανατικών φίλων του κρασιού και της μπύρας, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι μετά από σχετική άδεια του Alex, παραθέτουμε τα πιο σημαντικά σημεία της ευρηματικής του δουλειάς.
«Είναι μια πανάρχαια αντιπαράθεση, τόσο παλιά όσο τα πιο απαρχαιωμένα δρύινα βαρέλια και τα δοχεία της μπύρας. Πίσω βέβαια από τα αστεία πολλές φορές επιχειρήματα από τα στρατόπεδα της «μπύρας» και του «κρασιού», κρύβεται μια αδυσώπητη μάχη για την εξασφάλιση μεριδίων αγοράς στις αναπτυγμένες και στις αναδυόμενες αγορές δια μέσου των αιώνων και των εναλλασσόμενων γενεών» επισημαίνει στο εισαγωγικό κείμενο της εργασίας του ο Alex Hillsberg και συνεχίζει ως εξής:
«Εάν παίρναμε για κριτήριο τους ψήφους, οι άνθρωποι που το 2011 κατανάλωσαν συνολικά 189 δισεκατομμύρια λίτρα μπύρας ήταν σαφώς περισσότεροι από εκείνους που ήπιαν 24 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού τον ίδιο χρόνο. Οι μεγαλύτερες όμως πωλήσεις της μπύρας μπορεί να μας οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τούτο διότι το κρασί κερδίζει δημοτικότητα όχι μόνο σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ αλλά και σε παραδοσιακές αγορές μπύρας όπως είναι η Γερμανία. Δεν βοηθάει επίσης την μπύρα το γεγονός ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά μπύρας του κόσμου, αναπτύσσεται γρήγορα στο κρασί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Great Wall», η Νο 2 εμπορική επωνυμία κρασιού στον κόσμο το 2012, ήταν σχεδόν άγνωστη στην βιομηχανία κρασιού μόλις πριν από τρία χρόνια! Το 2012 σκαρφάλωσε άνετα στην δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων εμπορικών σημάτων κρασιού με την υποστήριξη εκατομμυρίων Κινέζων που άρχισαν να αγαπούν το κρασί.
Ο Shu Yu, διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας που διαθέτει το «Σινικό τείχος» (Great Wall) στην Κινεζική αγορά,  αποκαλύπτει τον απλό τρόπο κάλυψης της αλματώδους αύξησης των πωλήσεων: Θα κάνουμε ένα Γαλλικό «Σινικό τείχος», ένα Χιλιανό «Σινικό τείχος» και ένα «Σινικό τείχος» Αυστραλίας! Φυσικά οι Ζυθοβιομηχανίες δεν είναι οι μόνες που παρακολουθούν το φαινόμενο αυτό με νευρικότητα. Είναι και οι κορυφαίες αγορές κρασιού στον κόσμο!».
Οι εκπληκτικές συγκρίσεις και οι άγνωστες πληροφορίες που παραθέτει στο άρθρο του ο Alex Hillsberg για τα δύο αγαπημένα ποτά, εικονογραφούνται με διάφορα σκίτσα τα οποία μεταδίδουν άγνωστες στο ευρώ κοινό πληροφορίες μέσα από μια ευρηματική «αντιπαράθεση» δύο στρατοπέδων: Το στρατόπεδο των οπαδών  Μπύρας εναντίον του στρατοπέδου των οπαδών  Κρασιού!
Ας παρακολουθήσουμε συνοπτικά την αντιπαράθεση αυτή που γίνεται μεταξύ του Don Vino που εκπροσωπεί το στρατόπεδο των φίλων του κρασιού και του Beer Hunter που εκπροσωπεί το στρατόπεδο των φίλων της μπύρας, με ενδιάμεση παράθεση σημαντικών και χρήσιμων πληροφοριών:
Ο Beer Hunter διατυμπανίζει γεμάτος υπερηφάνεια ότι για κάθε ένα ποτήρι κρασιού καταναλώνονται τρία ποτήρια μπύρας, συμπληρώνοντας ότι η μπύρα πουλάει οκταπλάσια ποσότητα σε χύμα από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού.
Ποιες είναι οι δέκα χώρες με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας το 2011;
Αν πιστεύετε πως η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας είναι η Γερμανία, κάνετε λάθος! Η Τσεχία με 346 λίτρα κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας είναι πρώτη στον σχετικό κατάλογο με δεύτερη την Αυστρία (305 λίτρα) και τρίτη την Γερμανία (303 λίτρα). Ακολουθούν Ιρλανδία (285 λίτρα), Εσθονία (281 λίτρα), Πολωνία (264 λίτρα),  Φινλανδία (258 λίτρα),  Κροατία (244 λίτρα),  Σλοβενία (237 λίτρα) και  Αυστραλία (231 λίτρα). (πηγή: antigrafakias.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου