Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το Γαλλικό παράδοξοΌσοι ασχολούνται με το φαγητό και το κρασί συχνά έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την δίαιτα, τον αλκοολισμό, ακόμα και με χρήματα που θα χρειαστεί να ξοδέψουμε σε καλά γεύματα. Και η αλήθεια είναι, ότι μερικοί το παρακάνουνε. Τι θα λέγατε όμως αν σας έλεγαν ότι με έξυπνες συνήθειες θα μπορούσατε να γευτείτε τα πιο συναρπαστικά κρασιά (και φαγητά) και να παραμένετε σε εξαιρετική φόρμα; Και ακόμα καλύτερα, ότι θα ζούσατε περισσότερο ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε κρασί;
Ένας ειδικός σε θέματα υγείας, ο Doctor Edward Miller που τυγχάνει να είναι και διπλωματούχος σομελιέ 'χαρτογράφησε' τα μυστικά της διατροφής γνωστής ως το Γαλλικό παράδοξο. Τι σημαίνει όμως 'Γαλλικό Παράδοξο'; Είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ επιστημονικής θεωρίας και πραγματικών στοιχείων. Το 1991, μια έρευνα που έγινε για την Αμερικάνικη κυβέρνηση αποκάλυψε ότι οι Γάλλοι ενώ διατηρούν μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, δεν κάνουν τζόγκιν και καπνίζουν, έχουν τα μισά ποσοστά σε καρδιακές παθήσεις και ζούνε κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια περισσότερο. Κάτι που οφείλεται σε υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, τότε ο μέσος Γάλλος κατανάλωνε 60 λίτρα κρασί ενώ ο Αμερικάνος 7,5 λίτρα..
Γιατί το 'Γαλλικό Παράδοξο' λειτουργεί;
Παρόλη την κατανάλωση τροφίμων όπως τα γλυκά, τα τυριά και οι κρεμώσεις σάλτσες, η Γαλλία έχει ένα πολύ χαμηλό δείκτη παχυσαρκίας και αυτό έχει να κάνει βασικά με τον τρόπο που σιτίζονται. Οι Αμερικάνοι έχουν την τάση να 'φτυαρίζουν' επεξεργασμένες τροφές σε ρυθμούς αγώνα ενώ οι Γάλλοι τρώνε με το πάσο τους. Και επειδή το κρασί και η κουβέντα παίζουν σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό τους περιβάλλον, το να πιούν και λίγο παραπάνω βοηθάει την χώνεψη επιβραδύνοντας τους ρυθμούς της. Οι Γάλλοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας εστιασμένοι στο φαγητό από ότι οι Αμερικάνοι. Το κόκκινο κρασί παίζει κι αυτό το ρόλο του αφού σύμφωνα με μια έρευνα του Purdue University μπορεί να κρατήσει τα παραπανίσια κιλά μακριά. Μια ουσία που λέγεται piceatannol φέρεται να εμποδίζει την δημιουργία κυττάρων που συσσωρεύουν το λίπος αλλά και την ικανότητα της ινσουλίνης να αποθηκεύει λίπος. Σε άλλες έρευνες, βρέθηκε ότι οι πότες κρασιού παρουσιάζουν την μικρότερη συσσώρευση κοιλιακού λίπους μεταξύ των υπόλοιπων που καταναλώνουν άλλες μορφές αλκοόλ. (πηγή: winefolly)